Knekkebrød

knekkebrød, proteinrikt, sirissmel, siriss, knekkebrød med sirissmel, insekter

Et veldig smakfult og næringsrikt knekkebrød. Dette ble raskt en av våre favoritter! Holder seg bra i tett pose/boks i flere måneder.

3    dl sammalt rugmel 

0.5 dl sirissmel

3.5 dl lettkokte havregryn

1    dl kruskakli

2    dl gresskarkjerner

2    dl solsikkefrø

0.5 dl linfrø

1    ts salt

7    dl vann

TIPS: for en mer markert smak av sirissmelet, så bytter du ut en større mengde av det sammalte rug med mer sirssmel.

Ha alt bortsett fra vannet i en bolle og rør det sammen, bland deretter inn vannet. La røren stå i 10 minutter, og smør så røren utover 2 stekeplater på bakepapir. Jo tynnere, dess sprøere. Stekes på varmluft 160°C på øverste og nederste rille. Etter 10 minutter deler du opp i ønskede stykker med f.eks en pizzarulle. Stek så brettene i 30 minutter, bytt plass på brettene og stek dem i nye 30 minutter til de er sprøe. Følg med, tid kan variere litt fra ovn til ovn. 

Velbekomme!

 

Firkornbrød

Firkornbrød, grovt, sirissmel, insekter, sirisser, protein, vitamin B12

Velsmakende brød som egner seg godt for en mer næringsrik matpakke!


80   gram sirissmel

120 gram sammalt rugmel grov

25   gram hel rug, knust

25   gram gresskarkjerner

15   gram sesamfrø

10   gram linfrø

½    teskje tørrgjær

1     teskje salt

5     dl kaldt vann

 

TIPS: For et sprøere resultat, stek brødet i en jerngryte med lokk som rommer ca. 4 liter

 

Bland alt det tørre sammen og tilsett deretter vann og rør det raskt sammen. Deigen skal være klissete, men ikke flytende. Ha på lokk, eller plast og la deigen heve i romtemperatur i 10-18 timer. Deigen er nå klar for å "brettes". Ha matpapir utover kjøkkenbenken og strø dette godt med hvetemel. Den vil nå være ganske klissete og skal nå "brettes". Bruk en slikkepott eller lignende til dette, og brett brødet inn mot midten av deigen. Gjenta prosessen et par ganger, og strø gjerne over litt mer hvetemel helt til deigen holder formen. Legg deigen med "brettesiden" ned oppå et nytt bakepapir der du har strødd godt med hvetemel og sett bakebollen over. La brødet etterheve i omkring 2 timer. Brødet stekes på 250°C i gryten med lokk i 30 minutter på nederste rille. Etter 30 minutter tar du av lokket og setter ned temperaturen til 200°C og steker videre i 5-15 minutter til brødet har fått fargen du ønsker. La brødet avkjøle på en rist.

 

Velbekomme!

 

 

Smoothie

Smoothie, insekter, sunt, sunn smoothie, proteinrik smoothie

En veldig enkel, næringsrik og god smoothie! Denne oppskriften fyller ca. 3 kjøkkenglass.

 

400 gram valgrfrie frosne bær, frukter og grønnsaker.

        (Her har vi brukt grønnkål, mango, banan og ananas.)

4-5 dl eplejuice

2    ss    sirissmel

 

TIPS: Prøv deg frem med eplejuicen, slik at du får ønsket konsistens på smoothien.

 

Legg det du vil ha av bær, frukter og grønnsaker i en bolle og la dette tine i ca. 5 minutter.

Ha det så i en blender og tilsett eplejuicen. Kjør blenderen til alt er most og tilsett deretter 2 spiseskjeer med sirissmel. Kjør blenderen til sirissmelet er blandet godt inn. Man kan også bruke en stavmikser om man ikke har en blender.

 

Velbekomme!

 

 

 

 

Proteinrik pasta

Protein pasta, hjemmelaget pasta, pasta, sirissmel

En næringsrik, velsmakende og kjempespennende pasta!

 

 

45    gram sirissmel

400  gram durumhvete

200  gram fersk spinat

4      stk egg

1      spiseskje olje

 

 

Kok spinaten i ca. 1 minutt, kjøl den ned med kaldt vann og del opp spinaten med stavmikser. Rør alt sammen og elt godt, pakk deigen deretter i plast og legg den i kjøleskapet i 30 minutter. Bruk pastamaskin eller kjevle og form etter eget ønsket, tilsett mer mel om det skulle være behov for det. Kok så pastaen i omkring 4 minutter.

 

Velbekomme!

Scones fulle av energi

Sirissmel, scones, hjemmebakst, hjemmelaget

Start dagen med kjempegode og sunne scones!

 

30g    sirissmel

150g  siktet speltmel

150g  sammalt speltmel

0,5ts  salt

2ts     bakepulver

100g  smør

2dl     melk

 

Bland sammen alt det tørre og smuldre smøret. Ha i melk og blandt deigen raskt sammen. Strø mel utover bakebordet, rull deigen til en pølse og del den opp i 8 biter. Ha dem så over på en stekeplate med bakepapir og stek dem i omkring 10 minutter på 220 grader til de er gylne. Serves lunkne.

 

Velbekomme!

Grovbrød

Et kjempegodt og sunt grovbrød!

 

1kg grovbakstmel

100g lettkokte havregryn

60g hvete helkorn

100g sirissmel

1pk gjær

1ss sirup

7dl vann

 

 

Kok opp 3dl vann, tilsett all havregryn og avkjøl.

Kok opp 1.5dl vann + hvete helkorn, la det koke i 5 minutter og avkjøl.

Ha havregyn, hvete helkorn og resterende ingredienser i en bolle og tilsett 7dl vann. (tilsett hvetemel til deigen er fin og fast)

Elt så deigen i 20 minutter, heves deretter i 1 time.

Del deigen i 2 og legg deigen i 2 bakeformer. Hev så til du har ønsket størrelse.

Stekes på 225°C i ca. 45-50 minutter

 

Velbekomme !